Porady dla wszystkich jak żyć zdrowo i pyć piekną. Ciekawe artykuły i porady dotyczące urody. Nasz internetowy serwis, to źródło najnowszych informacji na temat zdrowego odżywiania. Zdrowie i uroda

Przyprawy i zioła

Rośliny przyprawowe, są to rośliny zawierające silne substancje aromatyczne, dzięki którym mogą być stosowane jako przyprawy. Zalicza się je do ziół i roślin uprawnych.

 

Przyprawy i zioła stanowią nieodłączną część polskiej kuchni. O smaku i zapachu potraw decydują właśnie przyprawy, które odpowiednio dobrane, podnoszą ich smak i lepszą strawność. Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką, ale każdy może stosować przyprawy według własnego gustu.

 

Poniżej przedstawiamy spis roślin przyprawowych stosowanych coraz częściej w naszej kuchni.

 

 

  • Anyż

    Anyż – roślina jednoroczna, znana od tysięcy lat. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego ...

  • Arcydzięgiel

    Arcydzięgiel – roślina dwuletnia rosnąca w całej Europie. Przyprawą może być korzeń jak i owoc arcydzięgla ...

  • Bazylia

    Bazylia – roślina jednoroczna. Pochodzi z południowej Azji. W Polsce spotykana tylko w uprawie. Największa ...

  • Chrzan

    Chrzan – dotarł do nas z Dalekiego Wschodu. Chrzan rośnie w stanie dzikim i jest hodowany. Chrzan odznacza ...

  • Curry

    Curry – jest to przyprawa używana od bardzo dawna, która w ciągu wieków była ulepszana, a niektóre jej ...

  • Cynamon

    Cynamon – jest to kora drzewa cynamonowego uprawianego m.in. Jawie, Sumatrze, w Australii oraz krajach ...

  • Czosnek

    Czosnek – jeden z najsilniejszych bakteriobójczych i odkażających środków roślinnych, jednocześnie stanowi  ...

  • Cząber

    Cząber – roślina jednoroczna, wyrastająca do 35cm wysokości. Pochodzi z obszarów na wschód od Morza ...

  • Estragon

    Estragon – silnie aromatyczna roślina zielna, wieloletnia, o wysokości 60-120cm, krzewiasto rozgałęziona. Jest …

  • Gorczyca

    Gorczyca biała – roślina jednoroczna, pochodząca z obszarów położonych wokół Morza Śródziemnego. Obecnie ...